Контроль за організацією харчування в закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Одночасно з організацією гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти дозволено продаж харчових продуктів через буфети.
Шкільний буфет є місцем, де діти можуть підкріпитися під час перерви між навчанням. Але не всю продукцію можна реалізувати в шкільних буфетах, це викладено в додатку 10 «Санітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти», затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205.
У зв’язку з надходженням скарг батьків на якість організації процесів харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва, варто ще раз нагадати, яким продуктам не місце в шкільному буфеті, а які дозволені.
Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:
* Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
* вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
* м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
* рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
* продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
* продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
* непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
* непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;
* рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
* газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
* кава та кавові напої;
* гриби;
* продукція домашнього виробництва.
Перелік харчових продуктів які рекомендовано включити в асортимент буфетів розміщених у закладах освіти:
* бутерброди з сиром твердим, яйцями, вершковим маслом, переробленими бобовими, горіхами, насінням.
* хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з сиром кисломолочним, яйцями, переробленими бобовими продуктами, свіжими або переробленими фруктами або овочами, горіхами або насінням без додавання солі;
* салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання;
* кисломолочні продукти: йогурт, кефір, ряжанка, сир кисломолочний (промислового виробництва, без підсолоджувачів, цукрів та барвників, на упаковці обов’язково зазначений термін придатності) або продукти на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю;
* фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів;
* сушені овочі, фрукти та ягоди, горіхи, насіння (без додавання цукрів і підсолоджувачів, без солі та жиру; очищені та фасовані в окремій упаковці, вага якої не перевищує 50 г).
Відповідальність за виконання нормативно-правових документів, які регламентують організацію харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах покладається на керівників закладів.
Шановні батьки! В разі виявлення фактів порушення вимог щодо організації процесів харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва, ви можете офіційно звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
📌 Контактна інформація для звернень:
Адреса: пр-т Центральний, 288, м. Миколаїв, 54003
📞 Контакти: (0512) 30-43-25, (0512) 30-43-14
✉️ E-mail: dpssmykolayiv@dpssmk.gov.ua
Здорове харчування – запорука здорового способу життя! Давайте піклуватися про здоров’я наших дійте разом!
-
15:17, 7 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
18:34, 6 листопадаа
Солодкі смаки, гіркі наслідки: правда про нікотинові паучі
-
18:02, 6 листопадаа
Практичний тренінг в органічному секторі Чеської Республіки
-
17:42, 6 листопадаа
Неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин на території Миколаївської області станом на 1 листопада 2025 року
-
17:18, 6 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
19:02, 5 листопадаа
ШАНОВНІ КЕРІВНИКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ!
-
18:11, 5 листопадаа
Вакантні посади Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області станом на 4 листопада 2025 року
-
17:49, 5 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
16:05, 4 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
12:31, 3 листопадаа
Реакція — це захист: чому повідомляти про порушення антитютюнового закону означає берегти життя