Харчування дітей: що потрібно знати про продукти промислового виробництва
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі – Головне управління) проводиться постійний моніторинг за фактичним харчуванням дітей в закладах освіти.
Харчування дітей в дитячих садочках, школах, закладах оздоровлення та відпочинку є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок. Особливу увагу слід приділяти якості харчових продуктів, які надходять у заклади- особливо тих, що вироблені промисловим способом.
Згідно проведеного аналізу стану фактичного харчування дітей, що надається в закладах освіти Миколаївської області, встановлено факти надання дітям продуктів, що заборонені до вживання постановою КМУ 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Головне управління нагадує, що згідно вимог постанови КМУ 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» харчові продукти промислового виробництва повинні відповідати певним характеристикам, а саме:
соки – можуть бути фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту;
хліб – тільки цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба;
молоко та молочні продукти – з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів;
насичені жири тваринного походження- масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру ;
рослинні жири- рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів;
макаронні вироби – з вищим вмістом харчових волокон, з борошна твердих сортів пшениці та води, без додавання інших інгредієнтів.
Турбота про харчування дітей- це інвестиція в їхнє здоров’я, розвиток та формування корисних звичок на все життя. Закликаємо керівників закладів освіти, постачальників та батьків спільно дбати про дотримання встановлених норм і не допускати використання неякісної або шкідливої продукції.
Разом дбаємо про безпечне та якісне харчування наших дітей!
-
15:17, 7 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
18:34, 6 листопадаа
Солодкі смаки, гіркі наслідки: правда про нікотинові паучі
-
18:02, 6 листопадаа
Практичний тренінг в органічному секторі Чеської Республіки
-
17:42, 6 листопадаа
Неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин на території Миколаївської області станом на 1 листопада 2025 року
-
17:18, 6 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
19:02, 5 листопадаа
ШАНОВНІ КЕРІВНИКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ!
-
18:11, 5 листопадаа
Вакантні посади Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області станом на 4 листопада 2025 року
-
17:49, 5 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
16:05, 4 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
12:31, 3 листопадаа
Реакція — це захист: чому повідомляти про порушення антитютюнового закону означає берегти життя