Харчові продукти, які можуть мати негативний вплив на здоров’я дітей

Нормативними документами, регламентуючими вимоги до харчових продуктів, які використовуються  для харчування дітей в  закладах освіти, є Постанова КМУ від 24.03.2021р № 305, якою затверджені «Норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та «Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти», затверджений наказом МОЗ України №2205 від 25.09.2020.

Відповідно до зазначених документів у закладах освіти  заборонено замовляти, використовувати та реалізовувати такі харчові продукти, як:

  • технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти,
  • м’ясо та яйця водоплавної птиці,
  • річкова риба,
  • харчові продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів,
  • харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама натрію або еквівалентної кількості солі на 100 грамів готового продукту,
  • харчові продукти з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту,
  • гриби,
  • кава та кавові напої,
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів,
  • непастеризовані соки,
  • газовані напої, зокрема солодкі газовані та енергетичні напої,
  • продукція домашнього виробництва,
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока,
  • пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння, сир кисломолочний (за відсутності первинного пакування) та фляжна сметана без термічної обробки,
  • кисле молоко “самоквас”,
  • холодці, м’ясні і рибні салати, холодникі, паштети, зельці, форшмак, вироби у фритюрі, макарони “по-флотськи” із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинці із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом,
  • креми та вироби з кремом,
  • морси, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.
  • морозиво, харчові концентрати,
  • продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів).

Шановні батьки, здоров’я майбутнього покоління також багато залежить від правильної організації харчування дитини за межами навчального закладу.

Щоразу уважно читайте склад продукту, зазначений на упаковці, перед тим, як купувати дитині щось смачне. Обмежуйте вживання продуктів, які містять штучні барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти, транс – жири, а це можуть бути – вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки та всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду, крекери, чипси, сухарики, попкорн, фаст-фуд та вулична їжа, майонез, соуси, морозиво, солодкі газовані напої та інше.

Віддавайте  перевагу гарячому обіду в закладі освіти та здоровому харчуванню вдома.