Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує правила збирання та споживання грибів. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті,  тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.

Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами:

– найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

– не купуйте гриби на стихійних ринках;

– уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

– збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

– не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

– не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

– не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;

– не куштуйте сирі гриби;

– вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;

– готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

– нудота;

– блювота;

– різкий біль у животі;

– діарея;

– запаморочення;

– підвищення температури тіла;

– зниження пульсу;

– задуха;

– судоми;

– відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

– марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами:

– терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

– промийте шлунок простою водою;

– дотримуйтеся постільного режиму;

– пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

– прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.