Фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у роботі І Міжнародного науково-практичного форуму «Психологія і соціальна робота у ХХІ столітті»

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін та інші фахівці служби взяли участь у роботі І Міжнародного науково-практичного форуму «Психологія і соціальна робота у ХХІ столітті», який проводився на майданчиках Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Сергій Захарін від імені Держпродспоживслужби привітав учасників та гостей форуму і повідомив, що органами влади вживаються серйозні комплексні заходи, спрямовані на поліпшення соціально-психологічного клімату у суспільстві, надання психологічної підтримки громадянам, зміцнення фізичного і ментального здоров’я, впровадження кращих стандартів організації харчування тощо. Системні суспільні реформи покликані модернізувати управлінські процеси та підвищити якість життя громадян.

Так, нещодавно Урядом України схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, а також затверджено Операційний план заходів з реалізації Стратегії у 2023-2024 роках.

Проєкт Стратегії розроблено фахівцями низки міністерств та інших центральних органів виконавчої влади (у тому числі Держпродспоживслужби), із залученням представників громадськості та експертів міжнародних організацій.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить інформацію про ключові рішення, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

«В сучасних умовах кожен свідомий громадянин має бути психологом і соціальним працівникам. І надавати підтримку в першу чергу один одному. Ми маємо бути уважними і доброзичливими, бути готовими вислухати і дати корисну пораду, намагатися вирішити проблеми, у випадку необхідності надати першу психологічну допомогу. На мою думку, будь-яка успішна державна реформа дає суспільству потужний імпульс соціально-психологічної підтримки, адже таким чином громадяни можуть бачити позитивні здобутки, підтримувати свою впевненість у майбутньому, безпосередньо долучитися до модернізації суспільних процесів, зробити посильний внесок у розбудову простору якісного життя. Яскравий приклад – реформа шкільного харчування. Реформа триває вже кілька років і є успішною, це підтверджується конкретними результатами (зокрема, встановлено нові сучасні харчоблоки у закладах загальної середньої освіти, розроблені нові стандарти, проводиться навчання персоналу, здійснюється популяризація здорового образу життя та здорового харчування). Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонуватимуть на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Кулінарні хаби вже працюють у кількох регіонах України. На мій погляд, дуже важливо розказати про реформу молодим людям, студентам, адже через кілька років саме вони працюватимуть у закладах освіти, у органах управління освітою, будуть ухвалювати управлінські рішення у сфері організації шкільного харчування», – повідомив Сергій Захарін.