До уваги керівників закладів освіти!

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу керівників закладів освіти Миколаївської області, щодо внесення змін до Постанови КМУ №305 від 24.03.2021р. «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (Додаток 9¹), відповідно до Постанови КМУ від 4 жовтня 2024 р. № 1145 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році».

Додатком 9¹ представлені норми споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування дітей (обіди) в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність в другу зміну на відповідному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування».

В разі здійснення освітнього процесу в першу зміну, одноразовим   харчуванням  дітей – є сніданок, згідно вимог Додатку 9.

     Відповідно до внесених змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (пункт 4,абзац 9), затвердженому  вищезазначеною постановою, в закладах загальної середньої освіти, незалежно від наявності пільгової категорії, навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання), визначеної кратності харчування, учні початкових класів забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням (сніданок або обід).

Таким чином, режим (кратність) харчування може організовуватися: одноразово – сніданок або обід  (п.16 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку), залежно від режиму роботи.

При цьому, звертаємо Вашу увагу, що затверджені сезонні перспективні меню для дворазового харчування учнів  в освітніх закладах, складені згідно вимог додатку 5 Постанови №305, не потребують  нового погодження.

Повідомляємо, в разі необхідності надання методичної допомоги з питань організації харчування в закладах освіти, розробки сезонних перспективних меню,  можна звертатися до управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївські області,  на електрону адресу: uprsannaglyad21@dpssmk.gov.ua.