Держпродспоживслужбою посилено контроль за якістю води з пунктів бешкоштовного розливу

В  зв’язку з підтопленням частини населених пунктів Миколаївської області внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС, Головним управлінням  Держпродспоживслужби, з метою запобігання негативних наслідків,  пов’язаних з можливим забрудненням питної води, вживаються заходи по контролю за питним водопостачанням в місті Миколаєві.

Місто Миколаїв залишається без централізованого водопостачання з 12 квітня 2022 року. Для забезпечення населення міста питною водою гарантованої якості обладнані пункти роздачі питної води, яка добувається з обладнаних свердловин на територіях ОКП “Миколаївоблтеплоенерго”, комунальних підприємств та установ, лікарнях, школах, садочках тощо.  За інформацією  органів самоврядування  в місті  обладнано  більше 45 свердловин. Загалом  в місті функціонує більше  130 пунктів видачі води.  Також  функціонують пересувні пункти роздачі привозної питної води. Забезпечено підвезення та роздача питної води в райони міста спецавтотранспортом.

Спеціалістами головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області розпочато обстеження пунктів розливу та пунктів доочищення питної води. З 20.06.2023 року оглянуті пункти видачі води за 39 адресами.

Багато пунктів встановлені благодійними організаціями та волонтерами. В пунктах відсутня інформація про якість води. Фахівцями Держпродспоживслужби проводиться активна робота щодо встановлення інформації про відповідальних осіб та  джерела водопостачання.

Станом на 22.06.2023 обстежено 16  пунктів розливу води з відбором проб води для лабораторних досліджень на відповідність гігієнічним вимогам Державних санітарних норм  та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) №400 від 12.05.2010р. Відібрані зразки води доставлено до лабораторії. Про результати досліджень буде повідомлено додатково.

Робота з цього напрямку триває.

Нагадуємо вимоги  чинного законодавства до облаштування пунктів

  • В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду (оброблена, необроблена (природна), тощо) складу (“вода питна” та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів);
  • умов зберігання, дати виготовлення;
  • найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення;
  • виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини;
  • посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

Якщо така інформація відсутня, таку воду не можна вважати безпечною та вживати її у питних цілях.

   Будьте пильні!

   Бережіть здоров’я своє та своїх близьких!