На цьому етапі ставляться вимоги до запобігання змішуванню культур, сортів, генерацій, недопущенню помилок, що призводять до знеособлення й вибракування насіння. Не допускається надходження на тік і в складські приміщення товарного зерна, складування фуражу, будматеріалів та інших матеріальних цінностей.
Насіннєвий комплекс і прилегла територія повинні утримуватися в чистоті, бути вільними від бур’янів та падалиці культурних рослин, товарної продукції, щоб упередити засмічення насіння й поширення хвороб та шкідників. Особливу увагу слід звертати на охайну працю на токах, де працівники з взуттям, одягом та інвентарем можуть переносити насіння із одного вороху в інші. Необхідно обмежувати перебування на току сторонніх осіб та транспорту.
Транспортні засоби використовують у роботі тільки після ретельного очищення і перевірки в спеціально відведеному місці. Їх рух територією насіннєвого комплексу здійснюється за визначеними маршрутами, які виключали б перенесення насіння з одного майданчика на інші.
До початку збирання здійснюється підготовка току й складів до приймання насіння: ремонт, видалення сторонніх предметів і сміття (останнє спалюють), розсипів зерна (до останньої зернини), дезінфекція приміщень, прилеглої території, тари, інвентарю, спецодягу, насіннєобробних машин, замурування нір гризунів. Біля в’їзду на територію та входу в насіннєві комори за необхідності обладнують дезінфекційні ящики.
Найпростіший спосіб дезінфекції складських приміщень – побілка свіжогашеним вапном з додаванням хлорованого вапна або вапняно – гасовою емульсією. Якщо у складі виявлені комірні шкідники (кліщі, міль, хрущаки, довгоносики та ін.), попередньо проводять дрібнокрапельну обробку інсектицидами.
Склади, завантажені насінням, при розповсюдженні шкідників фумігують: кращий ефект, безпечний для насіння, досягається використанням таблеток, можна використовувати й інші фуміганти, допущені до використання в Україні. Але при цьому необхідно пам’ятати, що фумігації підлягає тільки насіння з кондиційною вологістю: за підвищеної вологості існує великий ризик втрати схожості.
Перевіряють справність техніки, приладів, обладнання, інвентарю, наявність бланків документів, етикеток тощо.
Складають план розміщення партій на майданчиках току, черговість очищення їх, сушіння, сортування й складування, щоб забезпечити надійне роз’єднання культур, сортів і репродукцій у просторі та часі.