Чернігівщина готується до розширення діагностичних можливостей у сфері підтримки безпечності харчових продуктів

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін відвідав Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівської області, де провів нараду щодо стану реалізації заходів з підтримки санітарно-ветеринарного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя.

Під час наради Сергій Захарін окреслив актуальні перспективні завдання, а саме:

проведення заходів, пов’язаних з початком нового навчального року (зокрема, моніторинг стану укриттів та інших об’єктів цивільного захисту);
продовження виконання завдань реформи шкільного харчування, у тому числі забезпечення ефективного контролю за якістю харчових продуктів, що поставляються в заклади освіти;
забезпечення неухильного виконання санітарно-епідеміологічного законодавства з урахуванням дефіциту кваліфікованих кадрів;
опрацювання законодавчих новел (новітня редакція Закону України «Про захист прав споживачів», Закон України «Про адміністративну процедуру» та ін.), підвищення кваліфікації працівників;
підтримка ефективної реалізації повноважень щодо захисту прав споживачів;
поглиблений моніторинг цінових коливань, у тому числі недопущення необґрунтованого зростання цін на соціально значущі товари і послуги.
Під час наради начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен доповів про результати поточної роботи, а також підсумки аналізу діяльності структурних підрозділів за ключовими функціональними блоками. Проведено реорганізацію ветеринарних лікарень, що дозволило оптимізувати управлінські процеси, а також підвищити якість послуг, що надаються такими лікарнями.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області реалізується низка проєктів щодо оновлення та модернізації парку лабораторно-діагностичного обладнання, а також розширення відповідного переліку послуг, що надаються операторам ринку (у тому числі виробникам харчової продукції).

Сергій Захарін відвідав Чернігівську регіональну лабораторію та Державну установу «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія», де поспілкувався з провідними фахівцями та ознайомився із станом обладнання.

«Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області реалізує низку серйозних проєктів, спрямованих на розширення аналітично-діагностичних можливостей, розширення парку обладнання, у тому числі за рахунок впровадження новітніх апаратів світового рівня. Здійснюється ефективна реалізація заходів санітарно-ветеринарного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного контролю. Фактично завершено комплексну оптимізацію мереж ветеринарних лікарень, яка дозволила не лише підвищити загальну ефективність роботи, а й зберегти кадровий потенціал ветеринарної служби. Ця робота виконується в тісному зв’язку із реалізацією стратегії цифрового розвитку, яка передбачає впровадження багатьох електронних сервісів та інструментів, у тому числі у сфері електронної демократії», – зазначив Сергій Захарін.

Також Сергій Захарін відвідав пошкоджену будівлю Головного управління, яка постраждала внаслідок вибуху у лютому 2022 році та під час ракетного обстрілу 19 серпня 2023 року. Очікується, що ремонт будівлі буде розпочато в цьому році.