БРУЦЕЛЬОЗ – НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області у зв’язку із реєстрацією випадку захворювання на бруцельоз на території Миколаївської області нагадує, що Бруцельоз – це високозаразне зоонозне інфекційне захворювання, яке належить до групи особливо небезпечних інфекцій. Збудники бруцельозу – бактерії роду Brucella, які чутливі до пастеризації та гинуть протягом 10 хвилин при t 70°С.  Бактерії чутливі  і до молочно-кислого бродіння, антисептиків та дезинфіктантів, проте виживають у молочних продуктах протягом усього періоду придатності, у морозиві – до 30 діб, у замороженому м’ясі – до 4-х місяців, у шерсті – до 4-х місяців, тощо. Небезпечними продуктами може бути сире молоко, сирні молочні продукти, свіжа бринза, сире м’ясо.

     Головне джерело інфекції – велика і дрібна рогата худоба, а також свині та вівці. Інколи бруцели можуть уражати собак і  кішок.

Зараження людей відбувається переважно через забруднені харчові продукти. Також трапляється контактний шлях передачі інфекції від тварин-носіїв. Бруцельоз не передається від людини до людини.

В групі ризику знаходяться ветеринари, фермери, працівники лабораторій. Інфікування можливе під час прийняття пологів, контактів з трупами та біо-матеріалами. Бруцела підвищує ризик спонтанних абортів так як може передаватись внутрішньоутробно від матері до дитини та є особливо небезпечною для вагітних жінок в перші 2 триместри вагітності.

Хвороба у людей визиває гострі  міозити, артрити, артрози. Якщо людина вчасно не звернеться до лікаря, то може померти.

                            Як захиститись від бруцельозу

  1. Не купувати молоко, молочні продукти, м’ясо на стихійних ринках.
  2. Купувати лише на зареєстрованих агро-продовольчих ринках м’ясо-молочні продукти, які пройшли дослідження у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи та при наявності документів, які свідчать про те, що тварина досліджена на бруцельоз.
  3.  Необхідно вживати молоко після пастеризації або кіпячіння, м’ясо після термічної обробки.
  4. Керівникам господарств різних форм власності необхідно забезпечити своєчасне проходження тваринниками профілактичних періодичних медичних обстежень на бруцельоз. Не допускати підлітків до 18 років, вагітних жінок до обслуговування бруцельозних тварин. Вживати запобіжних заходів проти зараження персоналу (забезпечення спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, проведення дезінфекційних заходів тощо).

                                                      Бережіть себе та будьте здорові!