АНАЛІЗ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ НА АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ РИНКАХ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2023 РІК

Спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, здійснюють державний контроль та нагляд за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі м’ясом, м’ясопродуктами, молоком, молокопродуктами, яйцями, рибою, рибопродуктами, медом, іншою продукцією тваринного і рослинного походження на агропродовольчих ринках Миколаївської області.

Протягом 2023  року оглянуто (проведено) 277699 експертиз, в тому числі:

  •  туш великої рогатої худоби  – 2293,
  • свиней – 19432,
  • овець і кіз – 34,
  • інших видів тварин – 8904,
  • молока і молочних продуктів – 58960,
  • яєць (тис. шт.) 6620,
  • риби і рибопродуктів 6547,
  • меду – 242,
  • овочів і фруктів – 114483,
  • готових харчових продуктів промислового виготовлення – 47707,
  • інших харчових продуктів 12477.

Проведено 512872 лабораторних досліджень, в тому числі:

  • туш великої рогатої худоби – 16051,
  • свиней – 97160,
  • овець і кіз – 122,
  • інших видів тварин – 10392,
  • молока і молочних продуктів – 181537,
  • яєць (тис. шт.) – 13240,
  • риби і рибопродуктів – 13094,
  • меду – 751,
  • овочів і фруктів – 168048,
  • інших харчових продуктів – 12477.

За результатами лабораторних досліджень виявлено 831 випадків хвороби, в тому числі:

  • інвазійні хвороби великої рогатої худоби – 74,
  • незаразні хвороби великої рогатої худоби – 11,
  • ехінококоз свиней – 169,
  • незаразні хвороби свиней – 565,
  • інвазійні хвороби овець та кіз – 12.

За результатами ветеринарно-санiтарної експертизи недопущено до реалізації та утилізовано всього 1,537 тон харчових продуктів тваринного походження, в тому числі:

  • яловичини – 0,305,
  • свинини – 1,211,
  • баранини і козлятини – 0,021.

Також, за результатами ветеринарно – санітарної експертизи, недопущено до реалізації 2,540 тон іншої підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження, зокрема:

  • молоко та молочні продукти – 0,41 т (перевищена кислотнiсть та наявнiсть механiчних домiшкiв в молоцi та сирі);
  • овочiв та фруктiв – 2,13 т (завищений вміст нітратів та незадовільна органолептика).