Аналіз проведення державного нагляду за безпечністю, окремими показниками якості харчових продуктів

В першому кварталі поточного року, фахівцями структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі – фахівці) здійснено заходи державного контролю відповідно до Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік (далі – заходи).

Під час здійснення заходів на потужностях громадського харчування та роздрібної торгівлі продуктами харчування, проведено відбори зразків харчових продуктів, а саме супи гарячі, страви з м’яса та риби, ковбаси варені, масло вершкове.

Зазначені зразки харчових продуктів досліджено в Миколаївській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби на показники безпечності. Лабораторія акредитована на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ISO/IES 17025.

За результатами досліджень у трьох зразках встановлено позитивні результати, а саме:

в зразку ковбаси вареної встановлено вище норми кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАнМ);

в зразку масла солодковершкового виділено бактерії групи кишкових паличок (БГКП);

в зразку риби тушкованої з овочами встановлено вище норми кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАнМ).

МАФАнМ та БГКП відносяться до санітарно-показової групи мікроорганізмів. Виявлення підвищеної кількості МАФАнМ свідчить про порушення температурних режимів в процесі виготовлення або зберігання харчових продуктів, незадовільний санітарний стан виробництва. Поява БГКП в масі продукту відбувається за рахунок вторинного його інфікування від брудного обладнання,  спецодягу, а також брудних рук, тощо.

На підставі позитивних результатів лабораторних досліджень, відповідно до вимог Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»   та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» фахівцями видано суб’єктам господарювання приписи про усунення порушень.

Робота в даному напрямку продовжується.