Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні

фото на сайт

3 – 4 жовтня 2018 року відбулася третя річна міжнародна конференція швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні». У заході взяло участь близько 170 осіб: представників Мінагрополітики України, центрального апарату та обласних управлінь Держпродспоживслужби, дослідних та навчальних установ, професійних галузевих організацій, виробники і переробники молока, міжнародних організацій та проектів міжнародної технічної допомоги. З привітальним словом до учасників конференції звернулися голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапи, генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш та координатор Проекту з безпечності молока Сабіна Рейст.

Головною метою конференції є підвищення обізнаності зацікавлених сторін, які залучені до молочної галузі, про систему контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків і важливості використання найкращих практик для виробництва безпечних молочних продуктів.

Конференція складалася з 4 сесій, які були присвячені питанням нормативно-правового регулювання, ризик-орієнтованій системі контролю за безпечністю харчових продуктів, залученню приватного сектору до системи контролю за безпечністю харчових продуктів, а також контролю залишків ветеринарних препаратів у молоці.

Неодноразово спікери конференції наголошували, що концепція реформування системи контролю безпечності харчових продуктів базується на розумінні виробниками своєї відповідальності за безпечність виробленої продукції. Зокрема, відповідно до статті 40 Закону України №2042 (Про державний контроль) державний контроль сирого молока, окрім контролю компетентним органом виконання гігієнічних вимог виробниками молока, також передбачатиме контроль стану впровадження оператором ринку процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріального обсіменіння і кількості соматичних клітин.

Під час другого дня сесії представники молокопереробних підприємств розповіли про співпрацю зі своїми постачальниками задля покращення якості і безпечності молока, а також про особливості проведення оцінки й аудиту виробників молока. Зі свого боку виробники молока презентували свій досвід, найкращі практики виробництва якісного і безпечного молока та виклики, з якими зіштовхуються малі, середні та великі товаровиробники.

Завершилася конференція темою, присвяченою контролю залишків антибіотиків у молоці. Доповідачі підкреслювали, що застосування антибіотиків має бути розумним і доцільним. Масове і бездумне використання антибіотиків під час лікування тварин веде до появи залишків ветеринарних препаратів у молоці і до виникнення антимікробної резистентності.

а Наскрізним лейтмотивом конференції стало переконання, що кожен учасник молочного ланцюга (виробник, пункт збору молока, перевізник, переробник молока, лабораторія і компетентний орган) має відповідати за якість і безпечність на своїй ланці і виконувати свою роботу професійно.