Вимоги до харчування в закладах загальної середньої освіти: аналіз виконання та вжиття заходів

30 травня 2024 року фахівцями Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведена онлайн нарада з керівниками закладів освіти Братської територіальної громади щодо оцінки фактичного харчування здобувачів освіти за березень-квітень. Під час проведення наради були проаналізовані основні порушення, виявлені за результатами розглянутих меню-розкладів 4 закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО), а саме:
  • меню використовуються не в повному обсязі, не включені страви, що передбачені в погодженому меню;
  • допускається часта заміна окремих страв та продуктів харчування;
  • не забезпечена нормативна частота включення страв та продуктів харчування;
  • спостерігається повторюваність страв.
В ході активного обговорення було наголошено, що виявлені порушення призвели до недотримання норм харчування учнів та не забезпечили дотримання енергетичної та поживної цінності їжі відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”. Запропоновано конкретні заходи щодо недопущення подібних порушень надалі. Під час наради також обговорювались заходи щодо недопущення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, а також першочергові дії щодо правильного зберігання продукції та технології приготування їжі під час аварійних відключень електропостачання.