Замор риби в Миколаївському районі.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 17.06.2020 надійшло повідомлення від Миколаївського рибоохоронного патруля про масову загибель водних біоресурсів в Бузькому лимані біля с.Новобогданівка, Миколаївського району.

На місце замору риби виїхали представники Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби (далі-Лабораторії), Миколаївського рибоохоронного патруля та ВБР «Рибоохоронний патруль».

За результатами обстеження виявлено факт загибелі водних біоресурсів на ділянці берегової смуги довжиною 150м. та шириною 0,5м., а саме бичків у кількості 15 єкз. на 1 м. кв.

Під час проведення експрес дослідження води встановлено: рН – 8,75-8,76 (норма – 6,5-8,5), Т˚ – 25,7-26,2 ˚С (норма літо – не більше 28оС), вміст розчинного кисню – 8,4-9,6 мг/л (норма літо – не менше 6 мг/дм3).

Відібрано три проби води біля берегової лінії, а також 90 екземплярів риби (три проби), для дослідження  у відділі діагностики хвороб риб та дослідження гідробіонтів і води в відділі хіміко-токсикології при Миколаївській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби (далі-Лабораторії).

За результатами фізико-хімічних досліджень води річкової встановлено, що у всіх пробах значно перевищено вміст нітратів та аміаку. Також завищена перманганатна окислюваність.

Присутність аміаку у високих концентраціях є важливим показником фекального забруднення водойм. Основним чином аміак потрапляє до водойм з очисних споруд стічних вод і відходів тваринного походження, забрудненого повітря і стоків сільськогосподарських угідь. За високої концентрації аміаку у воді він накопичується в тканинах і крові риб, таким чином призводить до їх загибелі.

Згідно вищезазначеного є можливість припустити, що замор риби на вищезазначеній водоймі виник по причині незадовільного гідрохімічного режиму.