Внутрішньогосподарський насіннєвий контроль

Серед заходів, спрямованих на підвищення врожайності сільськогосподарських культур, важливе значення в системі насінництва має контроль за сортовими і посівними якостями насіння.

Ведення сучасного насінництва в Україні ґрунтується на суворому дотриманні вимог, передбачених у державних і міждержавних стандартах на сортові і посівні якості насіння, на методи визначення посівних якостей насіння та порядку інспектування сортових посівів.

В усіх  сільськогосподарських підприємствах, науково-дослідних установах постійно має здійснюватися внутрішньогосподарський  контроль.

Внутрішньогосподарський контроль проводиться безпосередньо в господарствах. Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання та транспортування. Контроль передбачає дотримання правил розмноження сортового насіння, ведення документацій в межах господарства  і включає такі етапи:

внутрішньогосподарський контроль при вирощуванні насіння;

внутрішньогосподарський контроль при збиранні та доробці насіння;

внутрішньогосподарський контроль при зберіганні насіння.

Внутрішньогосподарський контроль здійснюється агрономічним персоналом і керівниками господарств, фермерами та іншими господарствами, які вирощують або заготовляють насіння. Кожне господарство повинно гарантувати відповідність сортових і посівних якостей насіння показникам, зазначеним у документах.

Документи оформляються за єдиним зразком, згідно з вимогами діючих інструкцій та стандартів.

Державний контроль за дотриманням суб’єктами насінництва вимог законодавства України та інших нормативних актів у межах повноважень, визначених законодавством України, здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Хочемо нагадати, що до початку проведення інспектування насінницьких посівів необхідно подати заявки на інспектування насіннєвих ділянок в уповноважений орган – Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

Підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння  і садивного матеріалу для його реалізації, за умови включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Також особливу увагу слід звернути на проведення видових та сортових прополювань. Цю роботу проводять у тій фазі розвитку рослин, коли видові та сортові ознаки добре виражені. Наприклад, видове прополювання озимої пшениці від жита чи ячменю роблять у фазі колосіння, при цьому рослини озимого жита обов’язково слід видаляти з корінням, оскільки вони здатні кущитись і при видаленні головного стебла розвиваються бокові,  які до збирання можуть дозріти і засмітити посіви. Посіви гороху від рослин пелюшки прополюють під час цвітіння. При засміченості площ важко- відокремлюваними  від основної культури  рослинами в кількості, що робить недоцільним проведення даних заходів – ділянку виключають з насінницьких.

Кожен з нас знає, що  урожай необхідно не тільки вирости і зібрати, але й надійно зберегти. Отже, до початку жнив необхідно обов’язково здійснити дезінфекцію складських приміщень, де буде зберігатися насіння. Найпростішим способом її здійснення є побілка свіжогашеним вапном з додаванням хлорованого вапна або вапняно – гасовою емульсією. Якщо у складі виявлено комірні шкідники – попередньо обов’язково проводять дрібно – крапельну обробку інсектицидами. Завантажені  насінням склади, при виявлені шкідників, необхідно фумігувати. Також слід забезпечити склади вологомірами, термоштангами для здійснення контролю вологості та температури насіння під час зберігання.

Підсумовуючи вищевикладене слід відмітити, що  розвиток насіннєвого контролю на сучасному етапі характеризується постійно зростаючим підвищенням вимог до якості сортового насіння та пошуком його найдієвіших організаційних форм.

Для забезпечення здорової конкуренції на насіннєвому ринку проблема виробництва високоякісного насіння стає ще гострішою, а контроль за його якістю залишається актуальним.