УВАГА!!! Сальмонельоз

В Миколаївської області продовжують реєструватися групові випадки гострих кишкових інфекцій.

В червні 2018 року зареєстрований спалах сальмонельозу серед жителів смт. Врадіївка.

Сальмонельоз –  важке інфекційне захворювання. Збудники сальмонельозу належать до роду Salmonella, родини Епterobactеrіасае. Морфологічно – це палички із заокругленими кінцями, рухливі, грамнегативні, не утворюють спор та капсул. Добре ростуть на звичайних живильних середовищах. За руйнування бактерій виділяються ендотоксин, ентеротоксин, цитотоксин. Сальмонели відносно стійкі до факторів зовнішнього середовища.

1

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Джерелом збудників інфекції можуть бути також хворі люди або бактеріоносії. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний. Основний шлях передачі – харчовий. Значну роль у розповсюдженні сальмонельозів відіграє м’ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. Інфікування продуктів харчування відбувається при дотику сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні спільного кухонного приладдя для приготування півфабрикатів та варених виробів. Через 4-6 годин після зараження підвищується температура тіла до 38-40°С, з’являється біль в животі, блювота, пронос. Якщо хворому не надати своєчасної медичної допомоги, все може закінчитись трагічно.

Сальмонельоз – хвороба небезпечна   Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати такі правила:

• м’ясо і птицю добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

• качині і гусячі яйця не використовувати в їжу в жодному випадку;

• страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;

• суворо дотримуватись технології приготування м’ясних та кондитерських виробів;

• для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя;

• продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодці, молочні продукти, вироби з кремом тощо), зберігати в холодильнику;

• кухонне приладдя, дошки, після вживання обдавати окропом;

• дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів.

2

  ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Нелікований сальмонельоз може спричинити важкі ускладнення, при перших ознаках захворювання звертайтесь до лікаря!

Не займайтесь самолікуванням!!!