УВАГА!!!!!

23.10.2019 року під керівництвом в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Калнауса О.Р. за участі фахівців управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини відбулась семінар – нарада з керівниками загальноосвітніх інтернатних закладів.

В Україні з 2017 року триває поетапний обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР (міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів). Насамперед, це стосувалося великих потужностей, а до 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі, в тому числі і заклади освіти, охорони здоров’я та соціального обслуговування, які надають послуги з харчування, в тому числі постачальники та перевізники харчових продуктів, мають впровадити цю систему.  Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти, охорони здоров’я та соціального обслуговування буде здійснюватися за новими правилами.

Під час проведення семінару висвітлені питання  впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти, охорони здоров’я та соціального обслуговування, має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. Також висвітлено питання щодо санітарно – епідемічної ситуації захворювань на гострі кишкові інфекції в Миколаївській області та на Україні. Дотримання вимог чинного санітарного законодавства щодо недопущення випадків гострих кишкових захворювань (спалахів) у закладах.