У Миколаївській області тривають обстеження перукарень та салонів краси щодо дотримання проитиепідемічних вимог відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України!!!!!!!!

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області сумісно з фахівцями ГУ Національної поліції з метою запобігання та протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 з 18 червня 2020р.  проводяться  перевірки суб’єктів господарювання що надають послуги в перукарнях та салонах краси по дотриманню ними профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. Так, моніторинговими групами проведена перевірка  3 об’єкта, виявлені порушення в 19 закладах. При виявленні порушень надаються пропозиції, рекомендації, проводиться роз’яснювальна робота із суб’єктами господарювання. В разі виявлення грубих порушень та невиконання суб’єктами господарювання  рекомендацій,  передбачена відповідальність за статтею  44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Водночас повідомляємо про вимоги, які повинні дотримуватися суб’єкти господарювання в перукарнях та салонах краси з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19:

– Перед початком зміни проводиться температурний  скринінг усім працівникам. В разі виявлення температури тіла понад 37,2ºС або ознак респіраторних захворювань працівник не допускається до виконання обов’язків. Виріб, який використовувався для вимірювання температури тіла

піддається обов’язковій дезінфекції.

– Прийом проводиться за попереднім записом з дотриманням часового інтервалу, що дозволяє виключати контакт між клієнтами та забезпечує проведення необхідного прибирання/дезінфекції. Очікування послуги відбувається ззовні приміщення з дотриманням принципів соціального дистанціювання 1, 5 м. Очікування послуг клієнтами в закладі не проводиться.

Супроводжуючі особи знаходяться у респіраторі або захисній масці ( у тому числі саморобній), так , щоб були покриті ніс та рот.

-На вході до закладу організовується  місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками. На вході до закладу розміщується вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

-Дозволяється одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 5 кв. м. площі зали обслуговування.

-Дистанція між місцями надання послуг  не менше 1,5м, з урахуванням розміщення клієнта за різних умов (сидячи, лежачи тощо).

Для клієнтів недоступні рекламні брошури, журнали та інші поліграфічні матеріали.

-Працівники повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ). Після кожного зняття ЗІЗ та одягання медичної маски або респіратора, одноразових рукавичок працівники миють руки з милом та обробляють антисептиком.

Адміністрація закладу повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за використанням ЗІЗ.

-Після кожного клієнта проводиться дезінфекція та поточне прибирання  поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць тощо), очищення/стерилізація інструментів багаторазового використання

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

-працівників п’ятиденним запасом ЗІЗ та дезінфікуючих засобів та  організувати контроль за їх використанням;

-постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;

-інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі при проведенні телефонних записів та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;

-нанесення маркування з метою уникнення  скупчення людей перед входом  та дотримання умов перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 м;

– проведення вологого прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів і провітрювання не рідше, ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня/зміни

– централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;

-тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику ( особи, які досягли 60-річного віку; особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет та хронічні захворювання легень)

Працівники закладу повинні:

-регулярно мити руки з милом, обробляти спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

-утримуватися від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань-кашель,  лихоманка, ломота в тілі тощо.

-самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

 

Пам’ятайте, що   дотримання профілактичних заходів  запорука  Вашого здоров’я!