Експлуатаційні дозволи на виробництво та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу операторів ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження на необхідність отримання експлуатаційних дозволів відповідно до вимоги статті 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та згідно Порядку видачі експлуатаційного дозволу затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 р. № 930.

Для отримання експлуатаційного дозволу, оператор ринку харчових продуктів подає заяву та перелік харчових продуктів, що планується виробляти або зберігати до Центру надання адміністративних послуг по місцю знаходження потужностей на території Миколаївської області. Протягом 15 календарних днів з дня отримання Управління Держпродспоживслужби заяви та переліку харчових продуктів спеціалістами Держпродспоживслужби проводиться інспектування (огляд) заявлених потужностей. Рішення про видачу або відмову у видачі експлуатаційного дозволу приймається головним державним інспектором на підставі результатів огляду заявлених потужності  щодо їх відповідності  встановленим вимогам. Видача експлуатаційного дозволу здійснюється протягом 30 календарних днів після отримання заяви. За видачу експлуатаційного дозволу справляється плата, яка в 2017 році становить 272 грн., що зараховується до державного бюджету.

Кожен оператор ринку харчових продуктів, який отримав експлуатаційний дозвіл, має можливість переглянути інформацію про видані дозволи в  реєстрі операторів ринку та потужностей харчових продуктів, на які видано експлуатаційний дозвіл. Зазначений реєстр має вільний доступ на офіційному сайті Держпродспоживслужби (w.w.w.consumer.gov.ua → діяльність → реєстри → Реєстр операторів ринку та потужностей харчових продуктів, на які видано експлуатаційний дозвіл (наказ Мінагрополітики від 10.02.2016 № 40).

Станом на  01.10.2017 рік управліннями Держпродспоживслужби в Миколаївській області видано 96 експлуатаційного дозволу.

Додаткова інформація: Отримання експлуатаційного дозволу потребують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» встановлена відповідальність за виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу, якщо обов’язковість його отримання встановлена цим законом на: юридичних осіб – у розмірі від 30 до 38 мінімальних зарплат (96000 грн.-121600 грн.);  фізичних осіб-підприємців – у розмірі від 23 до 30 мінімальних зарплат (73600грн.- 96000 грн.).