Що повинні знати батьки про організацію харчування дитини в дитячому садочку та вдома

Усі знаємо, що діти швидко ростуть, тому збалансованість раціону є основною умовою для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального розвитку. А для цього необхідно виконувати ряд вимог: протягом дня дитина повинна отримувати основні продукти в достатній кількості, що відповідає її віку та анатомо-фізіологічним особливостям, їжа видається у суворо визначений час, чотири – п’ять разів на добу, з інтервалами у 3 – 4 години; розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен складати: у дитячому садку сніданок – 25 %, обід – 35 %, підвечірок і вечеря – по 20 % та 20% добового раціону дитина отримує вдома. Тому для правильної організації харчування дитини вдома, батькам необхідно знати режим і специфіку харчування у дитячому садку, для чого щодня в інформаційних куточках вивішується меню із зазначенням виходу страв.

1-4

Вдома та в дитячому садку важливо правильно поєднувати продукти і страви: при приготуванні на перше овочевого супу або борщу на друге необхідно давати гарнір із крупів, макаронних виробів, овочеві страви; якщо на перше готується круп’яний суп на друге рекомендується гарнір з овочів. Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину перед відвідуванням дитячого садку. Крім того, є ряд вимог до продуктів, що використовуються у харчуванні дітей: діти до 3-х років не повинні вживати ковбасні вироби, масло вершкове повинно бути жирністю не нижче 72,5 %, сир кисломолочний – жирністю від 9 % до 18 %, сметана – 15%,- 20%, консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися, як виняток, при відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки при приготуванні перших і других страв; при цьому необхідно купувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту. У харчуванні дітей, крім свіжих овочів, рекомендується використовувати солоні (огірки, капусту, яблука). Кулінарну обробку продуктів потрібно проводити із максимальним збереженням смакової якості і поживної цінності, зокрема вітамінів. Овочі та фрукти, що призначені для споживання у сирому вигляді, повинні після ретельного миття обдаватися крутим окропом у друшляку. З метою зберігання вітаміну C овочі потрібно очищати і нарізати безпосередньо перед приготуванням страв, закладати у підсолену воду, що кипить, варити під закритою кришкою. Слід зазначити, що велика кількість залишків їжі на тарілках у дитячому садочку (понад 15 % від об’єму порції) може свідчити про погане самопочуття дитини, низьку смакову якість страви, про нераціонально складене меню, скорочені інтервали між прийомами їжі. Також батькам потрібно знати, що в дитячому садочку для частування дитини у день народження можна використовувати тільки приготовлені у закладі пироги або принесені з дому фрукти, цукерки, печиво промислового виробництва. Оцінкою адекватності харчування є рівень захворюваності дітей, особливо гострими респіраторними інфекціями і шлунково-кишковими захворюваннями. При неправильному харчуванні знижується імунітет і зменшується опірність дитячого організму. Нервово- психічний розвиток дітей оцінюється за віковими показниками, розвитком статичних і моторних функцій, готовність до навчання у школі. Серед результатів лабораторних досліджень, що можуть служити критеріями оцінки ефективності харчування, важливе значення мають результати дослідження крові, що дозволяють вчасно виявити наявність анемії або алергії. Дітям з хронічними захворюваннями лікарем призначається дієтичне харчування, яке організовується у дитячому садку та вдома, та передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).

1-5

Для попередження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити у дошкільний заклад вироби з кремом, морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані, заборонено використовувати у харчуванні дітей м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти, за виключенням печінки та язика, свинину жирну, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо), напої і соки непромислового виготовлення, а також продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. Не допустимо використання в харчуванні дітей недоброякісних або сумнівної якості продуктів із закінченим терміном придатності або на межі його закінчення; також необхідно суворо дотримуватися умов зберігання продуктів, що швидко псуються. Крім того, в дитячому садку заборонено виготовлення холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів “по-флотськи” з сиром м’яким або м’ясом, млинців з сиром м’яким або м’ясом, кремів, морсів. Для профілактики псевдотуберкульозу з 1 березня не рекомендовано приготування салатів із свіжих овочів врожаю минулого року, такі овочі підлягають обов’язковій термічній обробці. Для того, щоб не допускати розповсюдження кишкових інфекцій серед дітей дитячого садку, необхідно виконувати ряд протиепідемічних заходів, а саме: якщо Ваша дитина має ознаки інфекційного захворювання, то обов’язково необхідно звернутися до лікаря- педіатра, а не приводити хвору дитину до закладу. Після перенесеного інфекційного захворювання дитина приймається до дошкільного закладу тільки за наявність медичної довідки від закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. У довідці лікарем-педіатром або лікарем загальної практики – сімейним лікарем вказуються рекомендації щодо індивідуальних особливостей дитини на період 10-14 днів для оздоровлення після перенесеного захворювання.