Реалізація овочів та фруктів під час дії карантинних обмежень при хворобі COVID-19

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України поінформовано про питання реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.

В інформації йдеться, зокрема. За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба  COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.

Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Такими способами можуть бути:

1)або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;

2)або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торгівельній залі через продавця, за умови:

наявності у продавця особистої медичної книжки;

використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);

пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;

забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торгівельній залі;

3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шліхом самообслуговування покупцями в торгівельній залі, за умови:

забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);

забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);

забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.