Тренінг про застосування найкращих практик виробництва молока для фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби в Миколаївській області

af19a9275802f94e494cf50d1cf716cd
4-7 вересня 2018 року відбувся тренінг для інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області. Основна ціль навчань – отримати розуміння важливості застосування найкращих практик виробництва молока та підвищити обізнаність щодо змін в системі контролю за безпечністю харчових продуктів.

Понад 20 державних інспекторів Головного управління зібралися в місті Первомайську Миколаївської області.

Тренінг розпочався з теоретичної частини, під час якої підготовлені Проектом тренери з Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області презентували теми щодо програми управління здоров’ям стада та програми контролю маститів, правильного зберігання і використання ветеринарних препаратів, антимікробної резистентності, покращення виробничих процесів на фермі задля досягнення низьких рівнів загальної бактеріальної забрудненості; ідентифікації тварин, впровадження заходів біологічної безпеки на фермах. Також учасники були ознайомлені зі змінами в системі державного контролю, з новими підходами і переліками питань для інспектування та з принципами простежуваності при виробництві молочних продуктів.

Теоретична частина тренінгу тісно перепліталась з практичним навчанням на базі ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат», де спеціалісти Держпродспоживслужби відпрацювали використання переліків питань для інспектування молокопереробного підприємства та оцінили систему простежуваності. Також група відвідала молочно-товарну ферму СТОВ «Промінь», де кожен учасник мав змогу на практиці оцінити важливість застосування найкращих практик у менеджменті утримання, годівлі тварин, гігієни та техніки доїння задля ефективного виробництва безпечного і якісного молока. Під фаховим супроводом керуючого фермою Василя Неборачка разом із експертами і тренерами Проекту учасники тренінгу працювали у групах для практичного відпрацювання питань для перевірки молочно-товарних ферм, оцінюючи критичні точки у процесах доїння та охолодження молока, миття та обслуговування обладнання, а також утримання й забезпечення здоров’я та благополуччя тварин. Після практичних візитів на молокопереробне підприємство та молочно-товарну ферму учасники обговорювали результати інспектування в групах з подальшим представленням результатів.
Під час останнього дня тренінгу підготовлений Проектом тренер з Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Іван Гецнар, який брав участь у навчальній поїздці до Швейцарії, презентував фахівцям територіальних управлінь і відділів особливості системи ризик-орієнтованого контролю та інспектування молочних ферм та молокопереробних підприємств у Швейцарії, а координатор 1-го і 2-го компоненту Вікторія Лець представила опублікований проект Наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України  для публічного обговорення та розповіла про важливість впровадження контролю за введенням в обіг сирого молока у рамках Програми контролю сирого молока, що розробляється Проектом спільно із зацікавленими особами та Держпродспоживслужбою.

За результатами участі у тренінгу державні інспектори отримали відповідні сертифікати.

Команда Проекту висловлює вдячність за допомогу в організації тренінгу Начальнику управління  безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області Інні Едмундівні Дергач, а також Генеральному директору ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат» Тетяні Леонтіївні Гайдай, керівнику СТОВ «Промінь» Олександру Остапенку та керуючому фермою Василю Неборачку за можливість на практиці провести навчальне інспектування для державних інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
DSCN1945
DSCN1919