Про порушення вимог до організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах

За результатами наданих інформацій та проведеного аналізу фактичного стану харчування дітей в дошкільних навчальних закладах (ДНЗ) області встановлено, що в ДНЗ різних форм власності не забезпечено харчування дітей відповідно до діючого законодавства.

1

Основною причиною   не  виконання затверджених норм  є недостатня сума, яка   виділяється на харчування дітей в дитячих садках, зростання цін на продукти та не       проведення своєчасного перерахунку коштів, необхідних для харчування у відповідності   до фактичних цін. Так, вартість харчування однієї дитини в день в дитячих садках   районів та міст області протягом жовтня – листопада 2017р. складала   від 11,8 грн  до   43,18 грн. При цьому, тільки в 35 дошкільних навчальних закладах області (7%)   забезпечено виконання норм з основного набору продуктів на 100% (дитячі садки міста   Южноукраїнськ, ряд закладів Вітовського району, заклади відомства ДП НВКГ «Зоря –   «Машпроєкт»), де вартість харчування 1 дитини знаходиться в межах 40 грн.  При   цьому,  найгірша ситуація склалася в Березанегуватському районі:  в ДНЗ   Любомирівської сільської ради вартість харчування 1 дитини складає – 11,88 грн.,   калорійність денного раціону – не підраховується, в ДНЗ Нововолодимирської сільської ради  вартість харчування – 15 грн., підрахунок калорійності не проводиться, в ДНЗ Сергіївської сільської ради вартість харчування – 12,77грн., підрахунок калорійності не проводиться, в Єланецькому районі  в ДНЗ Малодворянської сільської ради вартість харчування – 15,4 грн., калорійність денного раціону  – 1248 ккал ( 66%), в Вітовському районі в Мішково-Погоріловських ДНЗ №2, № 3 вартість харчування – 22 грн., калорійність денного раціону – 1038 ккал, та 1207 ккал відповідно ( 55% та 64%), в Новобузькому ДНЗ №7 вартість харчування -  21,52 грн., калорійність раціону – 1392 ккал (74%), в ДНЗ Очаківської міської ради вартість харчування – 22 грн, калорійність раціону-1340 ккал (71%), в Снігурівському районі в ДНЗ Горіхівської сільської ради, с. Садове та в Галаганівському НВК с. Галаганівка вартість харчування – 18,47 грн., калорійність раціону – 1352 ккал (72%), в Березанському районі в ДНЗ Щасливської сільської ради вартість харчування – 18 грн., калорійність раціону – 1300ккал (69%), в ДНЗ Краснянської сільської ради вартість харчування – 19 грн., калорійність – 1420 ккал ( 76%).

                                                                                                                                               Табл. 1

Вартість харчування 1 дитини в день в дошкільних навчальних закладах Миколаївської області в жовтні-листопаді 2017р.  ( в грн. максимальна та мінімальна)   

вартість

харчування

грн.( мін. мах.)

2

В закладах районних,  міських відділів освіти, селищних рад, об’єднаних територіальних громад, де вартість харчування 1 дитини знаходиться в межах 12грн.-25грн., а це більше 40% дитячих садків області,  діти в недостатній кількості отримують продукти, багаті на білок, а саме: сир твердий, м’ясо, рибу, сметану, сир м’який, молоко та продукти, багаті на вітаміни та мікроелементи: овочі, фрукти, соки. В харчуванні дітей переважають продукти з високим вмістом вуглеводів (крупи, макаронні вироби), за рахунок яких й забезпечується калорійність добового раціону, внаслідок чого не дотримується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи).

З метою оцінки якості харчування майже кожним закладом проводиться аналіз виконання норм та калорійності добового раціону. За результатами проведеного аналізу встановлено, що в більшості дошкільних навчальних закладів Братського, Веселинівського, Доманівського, Очаківського, Снігурівського, Березанського районів області калорійність денного раціону  складає біля 70% від необхідної,  виконання норм харчування з основних продуктів тваринного походження забезпечено на 30% – 50%.  При цьому, в дошкільних закладах Веселинівського району  вживання дітьми круп, макаронних виробів та борошна перевищено на 65%-90%. Ряд дошкільних закладів, які належать селищним радам та об’єднаним територіальним громадам, не отримують кисломолочні продукти взагалі ( кефір, ряжанка)

Слід зазначити, що вартість харчування 1 дитини майже не змінювалася  протягом року.

Табл.2

Калорійність денного раціону в дошкільних начальних закладах Миколаївської області в жовтні-листопаді 2017р.

3

Для встановлення достовірності наданої інформації було проведено вивчення стану харчування дітей в дошкільних навчальних закладах області – перевіркою було охоплено біля 70% ДНЗ. За результатами аналізу отримані дані щодо виконання норм харчування з основного набору продуктів в листопаді 2017.  у дошкільних навчальних закладах для дітей віком від 3 до 6 роківпри 3-х разовому харчуванні  (% від норми):

 Найменування продукту % від норми
Хліб житній 20 - 100
Хліб пшеничний 90-100
Борошно пшеничне 100- 130
Крупи, бобові, макаронні вироби 95 – 170
Картопля 50 – 105
Овочі різні 37- 104
Фрукти свіжі, цитрусові 35 - 98
Соки 0 – 100
Фрукти сушені 0 – 93
Цукор 74- 100
Масло вершкове 30-100
Олія 54- 107
Яйця 30 – 97
Молоко, кисломолочні продукти 30 – 100
Сир кисломолочний 0 – 100
Сир твердий 0 – 100
Сметана 0 – 100
М’ясо, м’ясопродукти 30 – 100
Риба, рибопродукти 20 – 100

Відповідно при калорійності денного раціону, який знаходиться в межах 1096 ккал (58 %) – 1916 ккал (102%), хімічний склад раціону складає:

вміст білків – 39, 7 – 69 гр (  58% – 101% ),

жирів – 40,7 – 73,2 гр ( 57% – 102%),

вуглеводів – 243 – 315гр ( 101 % – 132%).

При цьому, в Мішково-Погорілівському ДНЗ№3 М._Погорілівської сільської ради діти зовсім не отримували сметану, сир твердий, рибу, кисломолочні продукти, на 24% від норми отримували сир м’який, на 54% – м’ясо, на 63 % – овочі та зовсім не отримували фрукти.   В Промінському НВК Снігурівського району калорійність раціону склала – 1358 ккал (72%), виконання норм з молока склало 40%, сметани – 30%, м’яса – 59%, риби – 16%, яйця – 45%, овочів – 47%, фруктів – 33%,  сир твердий та кисломолочні продукти – не надходили зовсім. В Миколаївському ДНЗ «Пролісок» Миколаївської сільської ради Веселинівського району калорійність денного раціону склала 1307 ккал (70%), але, вживання круп та макаронних виробів перевищує норму майже на 100%, норма вживання дітьми молока виконана на 69%, картоплі – на 53%, овочів – на 51%, кисломолочні продукти, сир м’який, рибу, яйця та фрукти діти не отримували. В дошкільних навчальних закладах управління освіти  Миколаївської міської ради вартість харчування 1 дитини складає 21 грн., калорійність денного раціону відповідно знаходиться в межах 1300-1400 ккал (70% – 75 %); вживання круп та макаронних виробів перевищує норму на 40%-60%, виконання норм з молока та кисломолочних продуктів складає – 30%, сметани, сиру твердого та сиру м’якого – 40%, м’яса та м’ясопродуктів – 50% – 55%, риби – 27%, яйце – 35%, , овочів – 41%, фруктів -30%.

В дошкільних навчальних закладах, розташованих на територіях радіаційного контролю, харчування дітей також не забезпечено згідно вимог. Так, якщо в ДНЗ міста Южноукраїнськ, вартість харчування 1 дитини складає 40грн.- 42грн., виконання норм з основного набору продуктів знаходиться в межах 95%-105%, калорійність денного раціону відповідає вимогам, то в ДНЗ Арбузинського району вартість харчування 1 дитини складає – 28грн. -36 грн., виконання норм з основного набору продуктів знаходиться в межах 65%-100%, в т.ч. кисломолочні продукти діти отримують на 40% від норми, сир м’який – на 72%-77%, рибу – на 70%-75%, яйця, овочі, фрукти – на 60%-70% від норми, в ДНЗ Братського району вартість харчування 1 дитини складає – 20грн.- 26грн., калорійність денного раціону складає 1450 – 1550 ккал (77% – 83%), виконання норм з основного набору продуктів тваринного походження,  знаходиться в межах 75% – 80%, овочів, фруктів – 20% -70%.

В ряді дошкільних закладів підрахунок калорійності денного раціону не проводиться зовсім: Березнегуватський, Казанківський райони – в закладах відсутні медичні працівники. В Новобузькому районі аналіз харчування дітей проведений тільки в 3-х дошкільних закладах.  Слід зазначити, що при відсутності мед. працівника відповідальність за проведення даних підрахунків несе керівник закладу.

4

В інших закладах наданий розрахунок виконання норм харчування з основного набору продуктів та калорійність раціону не відповідають фактичному стану, а саме: Марьївський ДНЗ Марьївської сільської ради Баштанського району: вартість харчування 1 дитини складає – 20,85 грн, при  виконанні норм з м’яса, риби – на 50% – 55%, молока – на 75%, кисломолочних продуктів – 0, сир твердий – 0, яйце – 88%, крупи, макаронні вироби – 77%, надана в звіті калорійність денного раціону майже відповідає нормі (1820ккал); в Первомайському ДНЗ «Золотий ключик» Первомайської селищної ради: вартість харчування 1 дитини складає – 29,64 грн, при  виконанні норм з м’яса, риби – на 50% – 55%, молока – на 91%, кисломолочних продуктів – 0, сметани, сиру твердого – 60%, сиру м’якого – 89%, м’яса  – 90%, риби – 69%, яйце – 80%, картопля – 64%, овочі -78%, крупи, макаронні вироби – 100%, калорійність денного раціону перевищила норму й склала -1886 ккал; в ДНЗ «Струмочок» Кінецьпільської  сільської ради Первомайського району при вартості харчування 1 дитини – 22,14 грн., в звіті надана калорійність раціону 1841ккал (98% від норми) при виконанні норм з основних продуктів тваринного походження на 32%-83%.

 Також для оцінки якості харчування в дошкільних закладах були проведені лабораторні дослідження:

Види лабораторнихдосліджень Кількістьдосліджень Нестандартнірезультати % нестандартних результатів
страви на калорійність та біохімічний склад 700 8 1,1
страви власного виробництва на мікробіологічні показники 197 14 7
продукти промислового виробництва на мікробіологічні показники 113  14 12
добові проби на мікробіологічні показники 90 0 0
проби на якість термообробки 100 0 0
овочі на вміст нітратів  150 7 4,7
молочні продукти на вміст немолочного жиру 600 24 4

 

Отримані нестандартні результати свідчать про низьку якість продуктів промислового виробництва та овочів, які отримують дитячі садки, порушення умов транспортування та зберігання харчових продуктів, відсутність виробничого лабораторного контролю.

Внаслідок того, що діти дошкільних навчальних закладів не отримують основні продукти харчування згідно вимог, значно погіршується їх стан  здоров’я. Так, згідно наданої аналітичної довідки ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України» діти мають недостатню масу тіла та низький рівень розвитку підшкірної жирової клітковини, у більшості дітей незадовільний рівень функціональної активності організму та індекс маси тілу – відсоток дітей з дефіцитом маси тіла складає більше 22%, недостатня сила м’язів рук та рухова активність. Зазначені недоліки можуть свідчить про наявність білкової, вітамінної та мінеральної недостатності. Психологічний аналіз встановив високий рівень тривожності у дітей незалежно від віку та місця проживання та наявність гормональних змін. Недостатні резерви організму у дитячому віці визначають підвищену чутливість організму дитини до дії ушкоджуючи чинників, у т.ч. іонізуючої радіації, що може спричинити формування ендокринно-обмінних захворювань. Дефіцити харчування можуть призвести до нейрогуморальних розладів та порушення формування зрілої особистості. Таке харчування не сприяє нормальному фізичному, психічному та інтелектуальному розвитку дітей і потребує екстреної корекції.

Враховуючі наведене, необхідно прийняття негайних заходів, направлених на поліпшення харчування дітей в дошкільних навчальних закладах відповідно до віку та фізіологічних потреб дитини, а саме:

-вирішити питання виділення коштів, необхідних для виконання норм з основного набору продуктів, на рівні органів місцевого самоврядування, власників дитячих дошкільних закладів,

-проводити перерахунок необхідних коштів відповідно до фактичних цін на продукти,

-посилити контроль за якістю харчових продуктів, які постачаються до дошкільних закладів, не допускати вживання дітьми продуктів не гарантованої якості,

-забезпечити систематичне проведення виробничого лабораторного контролю продукції власного виробництва, яка готується в дошкільних закладах,

-проводити постійний аналіз виконання норм харчування дітей в дошкільних навчальних закладів не залежно від підпорядкування та вартості харчування.