Правила миття рук

Коли ви торкаєтеся людей чи якихось поверхонь, ви накопичуєте потенційно небезпечні мікроорганізми на ваших руках.

Зв’язок між миттям рук та поширенням інфекційних захворювань встановили 200 років тому. Проте сьогодні використання води та мила для підтримання гігієни стало звичкою для багатьох. Крім того, часте миття рук може допомогти запобігти передачі бактерій, вірусів та інших небезпечних мікроорганізмів.

Хоч сучасні методи дезінфекції є у вільному доступі, ризики отримати інфекції залишаються високими.

“Найбільш поширеними є інфекції сечовивідних шляхів та післяопераційних ран, пневмонія та інфекції кровотоку, що можуть передаватись через дотик медичних працівників до пацієнтів. З кожних 100 госпіталізованих пацієнтів, щонайменше, 7 в розвинених і 10 в країнах, що розвиваються, отримують інфекцію саме таким шляхом”.

Мити руки треба перед:

  1. Приготуванням та вживанням їжі;
  2. Лікуванням ран, використанням ліків, або коли доглядаєте за хворою або пораненою людиною;
  3. Користуванням контактними лінзами.

Мити руки треба після:

  1. Приготування їжі, особливо якщо мали справу із сирим м’ясом;
  2. Відвідуванням туалету чи зміни пелюшок;
  3. Дотику до тварин або їх іграшок, повідку або відходів;
  4. Кашлю, чхання, якщо ви під час цього прикривалися рукою;
  5. Лікування ран, використання ліків, або після догляду за хворою або пораненою людиною;
  6. Виносу сміття, контакту з побутовими та іншими хімікатами, або після контакту з будь-чим, що може бути забрудненими – ганчірка або навіть взуття;
  7. Рукостискання;
  8. Відвідування громадських закладів (лікарні, кінотеатри, магазини тощо).

 

Не забувайте деякі нескладні правила, звикніть їх виконувати, і ваші руки завжди будуть чистими, а ви самі – здоровими:

  • Якщо намочити руки, але не відмити їх – мікроорганізми будуть тільки радіти, і розмножуватися ще активніше у вологому і теплому середовищі.
  • Користуйтеся тієї мильницею, в якій мило може висихати, а не тими, в яких воно завжди знаходиться в мокрому стані.
  • Рідке мило теж накопичує мікроби, особливо те, яке використовується в громадських туалетах, коли в дозатор з милом потрапляє інфекція з рук безлічі людей.
  • Намилюйте руки так, щоб була піна, а не просто возите шматком мила по руках – чим більше піни, тим менше залишиться мікробів.
  • Якомога частіше змінюйте рушник для рук – він завжди повинен бути сухим і чистим.