Порядок організації харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти

Процес організації харчування дітей у навчальних закладах складається з:

Складання повноцінного раціону харчування;

Використання різноманітного асортименту продуктів, що гарантує достатній вміст необхідних мінеральних речовин та вітамінів;

Суворого дотримання режиму харчування, що відповідає фізіологічним особливостям дітей різних вікових груп, правильне поєднання його з режимом дня для кожної дитини і режимом роботи закладу;

Індивідуального підходу до кожної дитини, облік стану його здоров’я, особливості розвитку, періоду адаптації, наявність хронічних захворювань;

Суворого дотримання технологічних вимог при приготуванні їжі, забезпечення правильної обробки харчових продуктів, повсякденний контроль за роботою харчоблоку;

Відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;

Визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;

Приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;

Складання меню-розкладу;

Виготовлення страв;

Проведення реалізації готових страв і буфетної продукції;

Ведення обліку дітей,  які отримують безоплатне гаряче харчування,  а також гаряче харчування за кошти батьків;

Інформування  батьків про організацію харчування дітей у закладі.

 

Нормативно-правова база

Харчування у дитячих закладах освіти здійснюється у закладах незалежно від їх підпорядкування, типу і форм власності відповідно до законодавчих, нормативних та методичних документів, затверджених в установленому законодавством порядку, а саме: Постанова КМУ від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Наказів Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», листа Міністерства освіти і науки України від 11.09.2009 №1/9-630 «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах», наказів Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», Постанови КМУ від 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» тощо.

За організацію харчування дітей у навчальних закладах та за стан харчоблоку відповідальність несуть:

  • засновники закладу — виконавчі комітети або органи місцевого самоврядування;
  • керівники цих закладів;
  • організації, з якими укладено договір на послуги харчування дітей

Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей. Складання щоденних меню-розкладів, меню здійснюється медичним працівником, завідувачем виробництва харчоблоку, їдальні навчального закладу на підставі примірних двотижневих меню, підписується керівником закладу. Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за  віковими  групами,  наведеними  в  нормах харчування. Щоденний меню-розклад ураховує норми харчування, наявні продукти та продовольчу сировину. Керівником (навчального закладу, підприємства громадського харчування або організації,  що надають послуги із забезпечення харчування дітей) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою Держпродспоживслужби. Якщо харчування учнів здійснюється організацією (підприємством громадського харчування), штат харчоблоку (їдальні, буфету) не належить до штатного розпису навчального закладу. Асортимент шкільних буфетів визначено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затвердженого постановою від 14.08.2001 № 63.Працівники, пов’язані з організацією харчуванням дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства.

 Для інформування батьків у дитячому навчальному закладі:

– Щодня в інформаційних куточках обов’язково вивішується меню із зазначенням виходу страв;

– Поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку обов’язково вивішується графік видачі їжі та денне меню із зазначенням виходу кожної страви, яке завірено керівником і медичним працівником закладу;

– Перед харчоблоком і в групах повинні бути вивішені таблиці, в яких визначається об’єм порції, що мають отримати діти кожної з вікових груп;

– В інформаційних куточках розміщується інформація про організацію, яка надає послуги з харчування у закладі середньої освіти;

– Якщо у закладі освіти є буфет, батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;

– Поруч з харчоблоком повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день;

– Працівники закладу зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в раціон харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).