Підготовка насіння до посіву

Одним з ключових моментів високого врожаю сільськогосподарських культур є підготовка насіння до посіву. Помилки, допущені при підготовці насіннєвого матеріалу, позначаться і на майбутньому врожаї. Їх не можна виправити ретельним доглядом за посівами. Не варто забувати, що найкраще насіння гарантує відмінну схожість, дружнє проростання й отримання сильних і здорових рослин, тому обов’язково використовувати тільки кондиційне насіння.

Перед сівбою насіннєвий матеріал обов’язково знезаражують проти грибкових та бактеріальних хвороб. Застосовують різні способи протруювання – сухе, напівсухе, мокре і термічне знезараження насіння.

Також насіння обробляють мікроелементами і бактеріальними препаратами, стимуляторами росту, це  підвищує урожай і прискорює дозрівання. Процедуру проводять за 12-24 години перед посівом.  Щоб протруєне насіння не поїдалось птахами, до нього додають репеленти-барвники, які відлякують птахів.

Для підвищення енергії проростання і схожості насіння застосовують повітряно- теплове обігрівання. В сонячну теплу погоду на відкритих майданчиках його проводять протягом 5-7 днів.

Намочування – найбільш поширений метод передпосівного обробітку насіння, який сприяє появі більш ранніх сходів. Насіння треба витримати у воді при температурі 20-30°С протягом доби , потім злегка просушити і висіяти.

Стратифікують насіння, яке важко проростає, для одержання дружніх та швидкорослих сходів. Скарифікація – основана на руйнуванні оболонки товстошкірого насіння механічним, термічним або хімічним способами, що забезпечує вільний доступ води до зародка, а тому відповідно прискорює проростання та появу паростків.

Процедура загартовування насіння дозволяє зміцнити паростки й зробити їх стійкими до зниження температури навколишнього середовища.

Правильно підготувавши насіння до посіву, ви отримаєте більш дружні та вирівняні сходи, які в майбутньому даватимуть високі і якісні врожаї.