ОБРІЗКА ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ

Кожен садівник повинен знати, що обрізка плодових дерев – найнеобхідніший спосіб для формування крони, росту і плодоношення рослин в саду. У комплексі догляду за садовими деревами, обрізка плодових дерев має найважливіше значення поряд з іншими діями: внесення добрив, полив, аерація (повітря збагачується на кисень, необхідний для дихання коренів рослин), мульчування, обробка від шкідників і хвороб.

Тільки комплексний догляд, а також багаторічна практика дозволяють досягнути основної мети обрізки – регулювання росту і плодоношення, що збереже здоров’я і довголіття дерева. Обрізка важлива й необхідна і для молодих плодових дерев, що починають плодоношення; і для дорослих дерев, щорічно плодоносних; а також для старих дерев, з нещорічним плодоношенням.

Для чого обрізувати дерева?

Основною метою обрізання дерев є отримання збалансованого малогабаритного і здорового дерева, яке щорічно плодоносить і дає якісні плоди. Дерева ми обрізуємо для того, щоб: сформувати міцний і здоровий скелет дерева, контролювати ріст дерева, формуючи крону; завдяки обрізці збільшується розмір плодів, поліпшується зовнішній вигляд плодів, покращується загальний стан дерева, всі плоди і гілки мають кращий доступ до сонячних променів і повітря (підвищує імунні властивості організму і рятує дерево від хвороб і шкідників), зменшується кількість шкідників і хвороб.
Якщо не обрізувати дерева, то розмір дерева різко збільшується, а кількість і якість плодів різко зменшується, зимостійкість слабшає. Обрізка регулює процеси росту розвитку і плодоношення рослини в цілому, і в окремих його частинах.

Коли обрізати дерева.

  • Обрізка дерев раньою весною (початок березня). Проводиться до початку сокоруху, коли мине небезпека сильних морозів. У березні обрізку починають з молодих зерняткових садів (яблуня, груша).

  • Весняна обрізка (кінець березеня – початок квітня). В березні обрізається велика частина культур, починаючи з більш молодих дерев, обрізаються зерняткові (яблуня, груша…) і кісточкові (черешня, вишня,абрикос…).
  • Обрізку і формування молодих дерев потрібно закінчувати до початку сокоруху, тому що обрізка в більш пізні терміни послаблює молоді рослини через втрату запасних поживних речовин, які є у гілках.
  • Пізньо-веняна обрізка дерев (травень-червень). Пізню обрізку дерев роблять під час і після цвітіння, іноді навіть в першій половині червня. Дорослі дерева можна обрізати і після початку сокоруху. Бажано обрізати в пізні терміни старі дерева, для обмеження розмірів крони, щоб послабити відновлювальні ростові процеси.
  • Літня обрізка плодових дерев. Проводиться на деяких плодових культурах, наприклад, на абрикосі. Така обрізка призводить до більш пізнього цвітіння у наступному році, що дозволяє уникнути втрати врожаю під час весняних заморозків.

Осіння обрізка плодових дерев і кущів. (Листопад). Обрізка дерев восени проводиться, як правило, з санітарною метою. Восени проводять обрізку старих дерев, яблуні і груші, а також восени обрізають кущі: смородини (чорна і червона, біла), агрусу, малини, тощо.

Види обрізки плодових дерев:

Залежно від віку плодового дерева або ягідного куща, можна виділити різні види обрізки, але на практиці комбінують декілька видів обрізки одночасно.

  1. Формуюча обрізка – проводиться в перші роки життя дерев, а також і у старих дерев. Метою такої обрізки є створення міцного скелета, рівномірне розміщення скелетних, півскилетних гілок, створення доступу сонячних променів у всі чистини дерева, і, як результат, раннє плодоношення.
  2. Регулююча обрізка – допомагає дотримуватися балансу між щорічним плодоношенням, зростанням і оновленням плодових утворень і обростаючих гілочок.
  3. Омолоджуюча обрізка – проводиться у старих дерев, які втрачають здатність до активного росту.
  4. Відновлювальна обрізка – це обрізка для відновлення крони, здатності до плодоношення після підмерзання дерева і механічному пошкодженні крони.
  5. Санітарна обрізка – це вирізка сухих, усихаючих, зламаних, заражених гілок або їх частин.
  6. Детальна обрізка – це вкорочення і проріджування плодової крони дерева.
  7. Проріджування- видалення стебл або стеблової основи в місці відходження від великої основної скелетної гілки. Цей метод впливає на кількість і силу росту нових пагонів, а й збільшує довговічність обростаючих гілочок.
  8. Вкорочення гілок – видалення частини пагона, верхньої кінцевої частини гілки. Такий спосіб обрізки підсилює харчування та постачання водою бруньок, що залишилися, стимулює їх ріст і утворення нових пагонів. Таким чином, вкорочення впливає на зменшення обсягу крони і збільшує розгалуженість.

Обрізка дерева та формування крони

  1. Перший рік обрізки молодого дерева. Однорічний саджанець без гілок потрібно вкорочувати(косий зріз) на висоті 1 м від землі. Зріз робіть косий над добре розвинутою брунькою (всі зрізи змазуйте садовим варом). Після появи листочків, обірвіть знизу листя до висоти 60 см, щоб залишилося 4-5 бруньок, з яких виросте перший ярус майбутнього дерева.
  2. Другий рік обрізки молодого дерева. У дворічних саджанцях відберіть 4 – 5 сильних пагонів для закладення першого ярусу скелетних гілок. Основні гілки (4-5 скелетні гілки) вкоротіть на третину або половину їх довжини, залежно від сорту (якщо гілки виросли на 50- 60 см, обріжте довжину, залишивши 25см вище скелетних гілок).

Третій рік обрізки молодого дерева. На третій рік закладається 2 ярус скелетних гілок на 60-80 см від першого. Ті гілки, які виросли на 1 ярусі (4-5, які виросли із купленого саджанця), на кожній з них лишаємо по 2 гілочки і точку росту (основна і 2 гілочки), вкорочуємо їх, залишаючи по 5 – 6 бруньок.