Обіг харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу операторів ринку, що згідно п. 8 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (надалі Закон) операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

Також оператори ринку повинні бути здатні встановити інших операторів ринку, які постачають їм харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципом “крок назад” (ст. 22 Закону). Статтею ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» встановлена відповідальність за порушення законодавства про харчові продукти та корми в тому числі за порушення вимог щодо забезпечення простежуваності, передбачених законодавством про харчові продукти – накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Крім зазначеного повідомляємо, що з 20.09.2019 року система НАССР є обов’язковою і для малих потужностей, в тому числі постачальників та перевізників харчових продуктів, закладів громадського харчування та харчоблоків дошкільних та освітніх закладів. За невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), встановлена відповідальність – накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.