НАВЧАННЯ ДЕРЖАВНИХ ІНСПЕКТОРІВ З ПИТАНЬ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

22 серпня 2019 року в актовому залі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (м. Миколаїв, вул. Кузнецька 192/5) відбулось навчання державних інспекторів структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області. Тема навчання «Впровадження Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Згідно плану навчання розглянуто питання:

  • органічне виробництво та сертифікація;
  • огляд Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Протягом навчання інспекторам доведено наступне.

Органічне виробництво починається з сертифікації оператора органічного виробництва, сертифікаційним органом, який має акредитацію національного акредитаційного органу.

Умовою отримання оператором, сертифікації є успішне проходження інспекції, яку здійснює інспектор сертифікаційного органу.

Розглянуто порядок проведення інспекцій.

Законом України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» визначено:

  • чітке розмежування прав, обов’язків, повноважень та відповідальності державних органів влади та суб’єктів ринку  органічної продукції;
  • вимоги до виробництва, обігу, маркування та реалізації органічної продукції;
  • механізм сертифікації органічного виробництва;
  • ведення відкритих реєстрів операторів ринку, органів сертифікації,  органічного насіння;
  • державний нагляд (контроль) за діяльністю операторів  органічного ринку та органів сертифікації;
  • адміністративна відповідальність за порушення  законодавства.
  • вимоги до маркування органічних продуктів.

Мінагрополітики, наказом від 22.02.2019 №67 затверджено державний логотип для органічної продукції.

Державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та  маркування органічної продукції здійснюється ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБОЮ з урахуванням положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до  органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»:

  • за діяльністю операторів відповідно до Закону України «Про державний контроль за  дотриманням законодавства про  харчові продукти, корми, побічні  продукти тваринного походження, здоров’я та  благополуччя тварин»;
  • за діяльністю органів сертифікації відповідно до Закону України «Про основні засади державного  нагляду (контролю) у сфері  господарської діяльності».

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА веде перелік органів іноземної сертифікації.

Навчання пройшли 23 державні інспектори.