Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області долучилися до вебінару щодо впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока»

За сприяння Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та в рамках діяльності швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України»  11 – 12 червня відбувся вебінар щодо впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока».

Мета вебінару – підвести проміжні підсумки реалізації Пілотного проєкту із запровадження програми контролю сирого молока та проаналізувати перші засвоєнні уроки з точки зору операторів ринку та компетентного органу. Серед іншого, обговорили проблемні питання і потенційні шляхи їх вирішення, окреслили напрями подальшого розвитку.

Захід проходив у форматі онлайн та зібрав понад 80 учасників, серед яких були представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби України, Посольства Швейцарії, спеціалісти галузевих асоціацій, а також учасники Пілотного проєкту, а саме обласні інспектори, лабораторії, делегати з відбору зразків, виробники та переробники молока.

Захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). www.qftp.org

Довідково

Пілотний проєкт «Програма контролю сирого молока» реалізовується у чотирьох областях: Харківська, Вінницька, Миколаївська та Полтавська. за фінансування Швейцарії було придбане для чотирьох лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів.  Таким чином на період пілотного проєкту дослідження молока для господарств з виробництва молока є безкоштовними. Також розроблене програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБЗ та КСК.

З 12 липня 2019 року набрав чинності наказ Мінагрополітики від 12.03.2019 р. №118, яким затверджено Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів.

Мінімально придатне молоко для переробки має відповідати таким критеріям:

бактеріальна забрудненість — ≤100 тис./мл;

КСК — ≤400 тис./мл;

температура замерзання — ≤-0,520 °С (тобто, без домішок води);

не містить інгібіторів.

Затверджені наказом вимоги застосовуються до операторів ринку молока та молочних продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту.

Для всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів вище згадані вимоги застосовуються з 01 січня 2022 року.

Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, потребують поступового впровадження, тому наказом передбачений перехідний період:

з 01 січня 2020 року кількості мікроорганізмів в молоці має бути ≤500 тис./мл, а кількість соматичних клітин — ≤500 тис./мл.;

з 01 січня 2021 року кількість мікроорганізмів — ≤300 тис./мл і КСК — ≤ 400 тис./мл.