ДО УВАГИ ВИРОБНИКІВ РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ

За результатами проведеного Держпродспоживслужбою аналізу оперативних повідомлень територіальних органів за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. З початку року серед всіх випадків ботулізму, участь у розслідуваннях яких брали територіальні органи Держпродспоживслужби, 21 – пов’язаний із рибною продукцією, у тому числі 4 – ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виготовлення. При чому, 3 випадки, ймовірно, пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня (в Чернігівській (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській та Запорізькій областях).

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує операторам ринку, що здійснюють виробництво рибної продукції – в літній період виробляти лише патрану рибу.