Державні інспектори Миколаївської області пройшли навчання з аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи HACCP

1-2 жовтня 2019 року в актовому залі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області відбувся семінар на теми: «Програми передумови НАССР», «Впровадження принципів НАССР», «Методика проведення аудиту».

Семінар проводив міжнародний аудитор, технічний експерт TUV SUD Остапюк  М.П.

В ході семінару було обговорено наступні питання:

  • Законодавство;
  • Загальні питання щодо юридичного статусу, організаційної структури, легалізація бізнесу та інше;
  • Загальні організаційні питання щодо впровадження системи НАССР;
  • Програми-передумови для виробництва безпечної продукції;
  • Розроблення плану НАССР;
  • Обов’язкові процедури системи НАССР;
  • Державний контроль.

В даному заході прийняли участь фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

По закінченню семінару було проведено тестування державних інспекторів на предмет засвоєння матеріалу. Всі учасники семінару вдало пройшли тестування та отримали Сертифікат «Про проходження навчального семінару».

Довідково:

1 жовтня 2012 року наказом Мінагрополітики №590 було затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому зазначено, що всі оператори ринку харчових продуктів мають впровадити систему НАССР. Для цього були встановлені терміни – 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

Із метою поступового переходу виробників на використання процедур НАССР вищезгаданим законом визначено перехідний період щодо їх упровадження:

– для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2017 року);

– для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2018 року);

– для малих потужностей – через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2019 року).